DUURZAME VERBOUWING RIJWONING VOLGENS CIRCULAIRE PRINCIPES

Een rijwoning heeft nood aan een grondige opfrisbeurt. In één beweging worden de functies grondig herschikt zodat de kernwoning zich volledig op het gelijkvloers bevindt. De vrijgekomen ruimte op de verdiepingen wordt ingericht als studio/flat en zal ter beschikking gesteld worden als toeristen-accomodatie.
Hoewel het om een rijwoning gaat beschikt het pand toch over de mogelijkheid om de woning te ontsluiten via de voor- én de achtergevel. Dit laat toe om een gescheiden inkomsituatie te creëren voor de zowel de gelijkvloerse woning als voor de studio/flat. Een link tussen beide blijft bestaan en mogelijk.


De kernwoning (leefruimtes + slaapkamer en badkamer) bevindt zich op het gelijkvloers. Op de verdieping wordt een gastenverblijf ingericht. De inkomhal op het gelijkvloers ontsluit zowel de privé-woning als het gastenverblijf. De woning is ook toegankelijk via de tuin.


In de huidige situatie is de relatie tussen de woning en de tuin onbestaande. Er is een link via een aantal tussenruimtes (patio, berging) maar vanuit de woning wordt de aanwezigheid van de tuin totaal niet ervaren.
De woning bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal gelijkvloerse annexen die als opeenvolgende aparte ruimtes zijn georganiseerd. Elke ruimte vormt in feite een nieuwe belemmering tussen binnen en buiten. De patio wordt momenteel gebruikt als “serre” om jonge plantjes op te kweken. Door de ingesloten positie ontbreekt de logische link met de tuin. Daglicht komt enkel via het dak.
Deze ruimte fungeert naast serre ook als “mudroom” waarbij de overgang tussen buiten en binnen via deze ruimte verloopt. In feite is deze ruimte het kloppend hart van de woning maar komt ze in het huidige plan niet tot haar recht.
In het ontwerpvoorstel verschuift de serre naar de achtergevel. Ze vervult hier verschillende functies zoals o.a. inkom, serre, mudroom, overdekt terras,...
Door een grote opening te maken in de achtergevel ontstaat een sterke relatie tussen de woning en de buitenruimte/tuin. De serre is volledig transparant beglaasd. Hierdoor belemmert ze het zicht van binnen naar buiten niet.