VERBOUWING RIJWONING MET BEHOUD VAN AUTHENTIEKE SFEER

Een rijwoning, gebouwd in 1935, zal worden verbouwd tot een hedendaagse eengezinswoning. Hoewel hier en daar minder geslaagde ingrepen zijn gebeurd, ademt de woning nog steeds de authentieke sfeer van de jaren '30. De bouwheer was hierdoor onmiddellijk gecharmeerd en stelde het behoud van de beeldbepalende elementen voorop.
De woning ligt in een zone die in het GRUP wordt aangestipt als stedenbouwkundig waardevol ensemble. De straat wordt gekenmerkt door rijwoningen die zijn opgetrokken in verzorgde baksteenarchitectuur die zo typerend was voor die periode. De karaktervolle voorgevel van de woning past perfect in dit beeld en wordt volledig behouden.

Ondanks de vele potenties zijn er ook enkele knelpunten die de bouwheer wenst aan te pakken om te komen tot een ruime en comfortabele woning. Het klassieke schema van hoofdgebouw en aanbouw is ook hier van toepassing. De aanbouw bevat naast een kleine keuken ook een toilet en bergruimte. Deze aanbouw vormt, zoals zo vaak, een obstakel tussen leefruimtes en tuin. De aanbouw wordt gesloopt en vervangen door een uitbreiding over de volledige breedte van het perceel. Een volledig opengewerkte achtergevel vergroot het contact met de tuin.

Omdat de uitbreiding zich over de volledige breedte van de gevel uitstrekt wordt daglichttoetreding een bijkomend aandachtspunt. Vanuit de context (de hoge tuinmuur) werd gekozen voor een getrapt volume waarbij het hoogteverschil werd gebruikt om een hoog raam te plaatsen. Hierdoor komt daglicht tot diep in de woning. Een lichtstraat, maar dan anders.
De tuinmuren in bruinrode baksteen zijn sterk beeldbepalend voor de buitenruimte. Om een sterke link tussen het interieur en het exterieur te creeëren worden de tuinmuren zichtbaar gelaten in het interieur. Dit beeld wordt nog versterkt door de bakstenen van de gesloopte aanbouw te hergebruiken in de gevel en het terras.